Këshilla për energji dhe shëndet gjatë orarit të punë

Gjatë qëndrimi për 8 orë ne ditë dhe 40 orë në javë në orarë pune, ne shpesh harrojmë që të mbi të gjitha duhet të kemi sa më shumë kujdes rreth ushqimit që konsumojmë. Energjia jonë e duhur gjatë orarit të punës na bie nëse ne nuk jemi ushqyer mirë dhe me kaloritë e nevojshme. Ndërsa, puna në zyrë ka qënë e lidhur me rritjen e rrezikut të sëmundjeve të zemrës, si dhe shanset e një ataku në zemër.
Kushtojini rëndësi këtyre 5 këshillave për të qëndruar të shëndetshëm në vendin e punës:

Hani mëngjes
Mëngjesi është konsideruar si vakti më i rëndësishëm i ditës. Ai e mban trupin tuaj në formë gjatë gjithë ditës,duke ju bërë energjik që në mëngjes. Nëse ju zgjidhni të hani për  mëngjes  vezë ose tost, produkte me bazë drithëra, është me rëndësi jetike për të filluar ditën tuaj duke u ndjerë të fuqishëm dhe me nje mendje të kthjellët.

Bëni shëtitje
Qëndrimi për 9 orë në tavolinën tuaj të punës është shumë e dëmshme për shëndetin tuaj, sidomos nëse ju qëndroni ulur  dhe përballë ekranit të kompjuterit. Gjatë orës tuaj të drekës, bëjni një shëtitje rreth e përqark të paktën 15 minuta. Nëse kjo nuk është e mundur, përpiquni të shkoni  diku për shëtitje të paktën 3 herë në javë para ose pas pune.

Konsumoni ujë
Shumica e punonjësve që punonjë në zyra janë kaq të shqetësuar  me punët në zyrë sa harrojnë të konsumojnë ujë. Ky është një gabim i përbashkët!  Është me rëndësi jetike që ju të mbani mend të hidratoni trupin tuaj ashtu si ju punoni vazhdimisht. Mbani një shishe me ujë në tavolinën tuaj të punës dhe të konsumoni ujë herë pas here, duke pirë ujë të paktën 5 gota gjatë  një periudhe prej 9 orësh.

Konsumoni ushqim të lehtë
Është e rëndësishme të konsumoni ushqime të lehta gjatë punës, duke qënë se ne na shterrojnë vazhdimisht burimet energjetike te trupit; prandaj ne duhet të furnizojmë dhe rifreksojmë trupin tonë gjatë gjithë kohës. Fruta të tilla si molla dhe banania  duhet të jenë ushqimet më të zakonshme në tavolinën tuaj të punës, ndërkohë që shumë punonjës zgjedhin të konsumojnë arra të cilat të japin energji.

Duhet të lëvizni vërdallë
Nëse ju shkoni në tualet ose thjesht dilni jashtë për pak minuta, është e këshillueshme të bëni një mini-pushim prej 2-3 minuta për çdo orë, duke ecur rreth e qark.  Duke qëndruar ulur gjatë gjithë kohës  mund tju shkaktojë  variçe në këmbët tuaja, si sindromi i Tunelit Carpel.

 

 

Keshilla

Leave a Reply