Këshilla për personat që kërkojnë punë për herë të parë

Të kërkoni punë, dhe për më tepër të gjeni një, më ditët e sotme është  shumë e vëshirë. Sidomos nëse jeni në fillime dhe doni të gjeni punën e pare.

Shikojmë pra disa këshilla për ato që gjenden për të parë në këtë detyrë jo shumë të thjeshtë. Të kërkoni punë, duhet sot para se gjithash të armatoseni me një dozë të mirë qetësie, në veçanti për ata persona që janë të rinj dhe duan të futen në botën profesionale. Niveli i të rinjve pa punë është në ngritje, konkurenca për vendet e punës të lira mund të dalin në fakt me të vërtet konkuruese dhe stresuese.

Ja pra disa sugjerime për të kërkuar të perballeni me kërkimin me shpirtin e duhur. Para së gjithash, nëse keni mbaruar shkollën tani, përdorni njohjet tuaja të universitetit ose të gjimnazit për të pasur një lidhje të parë me botën e punës; duke u këshilluar me ndonjë profesor tuajin , se cilën rrugë të rimerrni dhe si duhet të lëvizni për të gjetur punë. Provoni të gjeni punë në Universitetin ku keni marrë titullin e studimit. Shpesh kërkojnë të diplomuar të rinj ose mbani sytë hapur nëpër tabelat ku vendosen ofertat e pune.  Edhe nëse i keni mbaruar studimet mundohuni të rrini gjithmonë në kontakt mbi njoftimet e fundit për fushën tuaj të kompetencave, duke ndjekur kurse të tjera dhe seminare që mund të ju vënë në kontakt me persona të fushës së punës.

Nëse nuk keni bërë ndonjëherë një intervistë pune, këshilla është ajo për tu përgatitur dhe të provoni një. Kërkoni ndihmë nga një mik ose nga një pjesetarë i familjes që e ka praktikuar atë, në mënyrë që të mos mberrni të pa përgatitur. Përpara se të prezantoheni në intervistën e punës, bëni një kërkim online mbi kompaninë dhe mundohuni të kuptoni se çfarë tip personi kërkoni.

Nje ha i rëndësishëm është ai që të jeni prezente në internet, para se gjithash të hapni një faqe LinkendIN, rrjetin shoqërorë të punës,  pasi të jeni regjistruar, mundohuni të pershkruani mirë dhe profilin tuaj, duke futur një imazh profesional dhe të mbani gjatë gjithë kohës të azhornuara kompetencat dhe eksperiencat e juaja.

Hapi tjetër është ai për të përgatitur kartë-vizita personale , ku do të vendosni numrin tuajj të celularit, e-mail-in dhe faqen tuaj të Ëeb-it ose blog-ut personal. Duke i lënë kështu nëpër vendet që po kerkoni punë.  Nëse nuk gjeni një punë të përshtatshme mundohuni të kërkoni një part-time , sa për të mos humbur kohën.

Keshilla

Leave a Reply